In de afgelopen jaren zorgde het Jacoba van Wassenaerfonds voor een ruimhartige ondersteuning van diverse projecten van de Stichting Duivenvoorde. Doel van de stichting, in 1960 opgericht door Ludolphine Henriette Schimmelpenninck van der Oye (1891–1965), is om het ensemble van landgoed, park en kasteel te behouden en voor het publiek open te stellen. De oudste vermelding van het kasteel dateert uit 1226. Sindsdien hebben achtereenvolgens de adellijke families Van Wassenaer, Steengracht en Schimmelpenninck van der Oye het kasteel bewoond. Duivenvoorde beschikt over bijzondere historische interieurs en een rijke (kunst)collectie.

   

2004: Familieportret keert terug op Duivenvoorde
Bijdrage Jacoba van Wassenaerfonds: € 10.000 euro.

In 2004 kon op een veiling in Keulen het portret worden verworven van Jacob van Wassenaer (1649–1707), vervaardigd door de Leidse schilder Willem van Mieris rond 1690. Met deze aankoop, die mogelijk werd gemaakt door onder meer de Vereniging Rembrandt en het Jacoba van Wassenaerfonds, kon een belangrijk portret van een van de eigenaren van Kasteel Duivenvoorde aan de collectie worden toegevoegd.


2010: Jubileum Stichting Duivenvoorde
Bijdrage Jacoba van Wassenaerfonds: € 10.000

In 2010 bestond de Stichting Duivenvoorde 50 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum verscheen het boek Duivenvoorde. Bewoners, landgoed, kasteel, interieur en collectie en werd de tentoonstelling Tijdloos Trendy. Nieuw licht op interieur en collectie van Duivenvoorde georganiseerd. De tentoonstelling trok 10.000 bezoekers, een recordaantal voor het museum.2012: Tentoonstelling en publicatie Passie voor Schilderijen
Bijdrage Jacoba van Wassenaerfonds: € 5.000

Het was een goed bewaard geheim: Hendricus Adolphus Steengracht van Duivenvoorde (1836–1912) was de laatste eigenaar van een bijzondere collectie van schilderijen van oude meesters en levende meesters. Deze collectie was vanaf het midden van de achttiende eeuw door de familie Steengracht verzameld. In 1913 werd de collectie geveild. In de publicatie Passie voor schilderijen. De verzameling Steengracht van Duivenvoorde is de totstandkoming van deze collectie in kaart gebracht. Tevens is nagegaan waar de geveilde kunstwerken zich tegenwoordig bevinden. De publicatie kwam tot stand in samenwerking met het Mauritshuis Den Haag.


2012: Restauratie historisch torenuurwerk Kasteel Duivenvoorde
Bijdrage Jacoba van Wassenaerfonds: € 5.000

Het historisch torenuurwerk van Kasteel Duivenvoorde (17e–19e eeuw) stond al meer dan tien jaar stil. Een groot gemis voor bewoners, bezoekers en wandelaars. In 2012 is met behulp van crowdfunding en fondsen ruim € 25.000 voor de restauratie ingezameld. Begin 2013 is de klok gerestaureerd en tijdens een feestelijke bijeenkomst in maart weer ‘ingeluid’. Het succes van dit project heeft geleid tot de oprichting van het Restauratiefonds Duivenvoorde.


Meer informatie: www.kasteelduivenvoorde.nl