Het Internationaal Van Wassenaer Concours (IVWC) is het oudste Nederlandse concours voor oudemuziekensembles. Het concours is vernoemd naar de bekende achttiende-eeuwse componist en diplomaat Unico Willem graaf van Wassenaer.
Sinds 1985 is het een springplank voor jong oudemuziektalent dat zich specialiseert in het bassocontinuo-tijdperk. Het IVWC wordt sinds 2014 gehouden tijdens het Festival Oude Muziek Utrecht. In 2019 is de wedstrijd uitgebreid en vanaf dan wordt de wedstrijd jaarlijks georganiseerd, met een afwisselende focus op vroeg, barok en laat repertoire.
In 2020 presenteert het Internationaal Van Wassenaer Concours (IVWC) een gespecialiseerde wedstrijd voor jonge ensembles gespecialiseerd in repertoire uit de barok.

Van Wassenaer als componist

De bestuurder Van Wassenaer was muzikaal zeer getalenteerd, maar liep daarmee niet te koop omdat dat in zijn aristocratisch milieu niet als een bijzonder passende bezigheid werd beschouwd. Daardoor werd het mogelijk dat door hem geschreven stukken aan anderen werden toegeschreven. Hij was componist van de Concerti Armonici die hij schreef tussen 1725 en 1740. Deze concerten werden gepubliceerd in 1740 door de Italiaanse violist Carlo Ricciotti (1681–1756), aan wie de concerten aanvankelijk werden toegeschreven. Van Wassenaer werd daarom ook wel “the mystery composer” genoemd.


De Poolse componist François Lessel (1780?-1835) schreef de concerten ten onrechte toe aan Giovanni Battista Pergolesi. De stijl van de concerten is namelijk Italiaans, volgens Romeinse traditie geschreven met vier vioolpartijen en elk bestaat uit vier delen in plaats van de Venetiaanse drie delen, wat destijds gebruikelijker was; ze zijn vergelijkbaar met het werk van Pietro Locatelli. In 1979 werd een handschrift gevonden van de zes concerten in de archieven van Kasteel Twickel, met het opschrift ‘Concerti Armonici’. Hoewel er geen muziekhandschrift van Van Wassenaer zelf werd gevonden, bevat het de gedrukte partituur met een handgeschreven inleiding van Van Wassenaer, luidend: “Partition de mes concerts gravez par le Sr. Ricciotti” (partituur van mijn concerten, gedrukt door Dhr. Ricciotti). Onderzoek van de musicoloog Albert Dunning heeft vervolgens op overtuigende wijze aangetoond dat de Concerti Armonici van de hand van Van Wassenaer zijn.

Contact:

Juliëtte Dufornee
Organisatie Oude Muziek
Postbus 19267, 3501 DG Utrecht
Plompetorengracht 4, 3512 CC
030 232 9000
www.oudemuziek.nl
oudemuziek.nl/voor-musici/concours

 Foto links: Marieke Wijntjes