^Terug naar begin

Jacoba van Wassenaer

modFamiliewapen Van Wassenaer. Het Jacoba van Wassenaer Fonds is genoemd naar de oprichtster, Jacoba Cornelia barones van Wassenaer.

Stichting Jacoba van Wassenaer Fonds

Kasteel Duivenvoorde

In de afgelopen jaren zorgde het Jacoba van Wassenaerfonds voor een ruimhartige ondersteuning van diverse projecten van de Stichting Duivenvoorde. Doel van de stichting, in 1960 opgericht door Ludolphine Henriette Schimmelpenninck van der Oye (1891–1965), is om het ensemble van landgoed, park en kasteel te behouden en voor het publiek open te stellen. De oudste vermelding van het kasteel dateert uit 1226. Sindsdien hebben achtereenvolgens de adellijke families Van Wassenaer, Steengracht en Schimmelpenninck van der Oye het kasteel bewoond. Duivenvoorde beschikt over bijzondere historische interieurs en een rijke (kunst)collectie.

Read more...

Internationaal Van Wassenaer Concours

Het Internationaal Van Wassenaer Concours (IVWC) is het oudste Nederlandse concours voor oudemuziekensembles. Het concours is vernoemd naar de bekende achttiende-eeuwse componist en diplomaat Unico Willem graaf van Wassenaer. 

Sinds 1985 is het een springplank voor jong oudemuziektalent dat zich specialiseert in het bassocontinuo-tijdperk. Het IVWC wordt sinds 2014 gehouden tijdens het Festival Oude Muziek Utrecht. In 2019 is de wedstrijd uitgebreid en vanaf dan wordt de wedstrijd jaarlijks georganiseerd, met een afwisselende focus op vroeg, barok en laat repertoire. 
In 2020 presenteert het Internationaal Van Wassenaer Concours (IVWC) een gespecialiseerde wedstrijd voor jonge ensembles gespecialiseerd in repertoire uit de barok. 

Read more...

Concours Hippique Bennekom

De `Vereeniging tot Bevordering der Paardenfokkerij in Gelderland`, een vereniging die al meer dan honderdtien jaar bestaat, organiseert elk jaar op Hemelvaartsdag op het Landgoed Hoekelum in Bennekom (voorheen eigendom van Jacoba Barones van Wassenaer, oprichter van het Jacoba van Wassenaer Fonds) een paardenfestijn met onder meer een concours hippique. Dit hippisch evenement gaat vergezeld van verschillende tradities en is voor veel paardenliefhebbers een begrip. 

Historie

Het concours hippique Bennekom kent een lange historie. In 1898 werd het eerste concours georganiseerd. Het gouden jubileum van de Afdeling Neder-Veluwe der Geldersch-Overijsselse Landbouwmaatschappij werd gevierd met een festijn waarbij het paard in het middelpunt van de belangstelling zou staan. Met het festijn werd een van de oudste concoursen hippique in Nederland geboren. Eerst werd het evenement gehouden op de Wageningse Berg. Later verhuisde het naar het Bennekomse landgoed rondom kasteel Hoekelum. Dat was te danken aan een gastvrije geste van Baron van Wassenaer. Hij opende de voorterreinen van zijn landgoed voor de activiteiten. Zijn dochter, Jacoba Baronesse van Wassenaer, zette de traditie voort. Toen haar vader in 1947 overleed, bleven de paardenliefhebbers welkom op het landgoed. Een aantal jaren geleden is het landgoed overgedragen aan de Stichting Het Geldersch Landschap. Geen nood voor de organisatoren, want de Baronesse had in haar testament nadrukkelijk laten opnemen dat het concours ieder jaar plaats moest kunnen vinden op het landgoed. Met uitzondering van de jaren 1940 t/m 1945 heeft het concours ieder jaar plaats gevonden. 

Read more...

Copyright © 2013 Stichting Jacoba van Wassenaer Fonds |  Alle rechten voorbehouden | login