De Vereeniging tot Bevordering der Paardenfokkerij in Gelderland, een vereniging die al meer dan honderdtien jaar bestaat, organiseert elk jaar op Hemelvaartsdag op het Landgoed Hoekelum in Bennekom (voorheen eigendom van Jacoba Barones van Wassenaer, oprichter van het Jacoba van Wassenaer Fonds) een paardenfestijn met onder meer een concours hippique. Dit hippisch evenement gaat vergezeld van verschillende tradities en is voor veel paardenliefhebbers een begrip.


Historie
Het concours hippique Bennekom kent een lange historie. In 1898 werd het eerste concours georganiseerd. Het gouden jubileum van de Afdeling Neder-Veluwe der Geldersch-Overijsselse Landbouwmaatschappij werd gevierd met een festijn waarbij het paard in het middelpunt van de belangstelling zou staan. Met het festijn werd een van de oudste concoursen hippique in Nederland geboren. Eerst werd het evenement gehouden op de Wageningse Berg. Later verhuisde het naar het Bennekomse landgoed rondom kasteel Hoekelum. Dat was te danken aan een gastvrije geste van Baron van Wassenaer. Hij opende de voorterreinen van zijn landgoed voor de activiteiten. Zijn dochter, Jacoba Baronesse van Wassenaer, zette de traditie voort. Toen haar vader in 1947 overleed, bleven de paardenliefhebbers welkom op het landgoed. Een aantal jaren geleden is het landgoed overgedragen aan de Stichting Het Geldersch Landschap. Geen nood voor de organisatoren, want de Baronesse had in haar testament nadrukkelijk laten opnemen dat het concours ieder jaar plaats moest kunnen vinden op het landgoed. Met uitzondering van de jaren 1940 t/m 1945 heeft het concours ieder jaar plaats gevonden.

Traditie
Het concours staat bol van de tradities, zonder ouderwets te zijn. Het concours wil niet uitgroeien tot een grootschalig circusachtige attractie, maar het koestert de kleinschaligheid. Het concours is altijd al gericht geweest op de lokale omgeving en dat wil het bestuur ook graag zo houden. Qua deelnemersaantallen schommelt het concours tussen de tweeduizend en vierduizend mensen. Het aantal actieve deelnemers schommelt tussen de tweehondervijftig en driehonderd. De vastberadenheid om de tradities in stand te houden, wil niet zeggen dat de organisatie niet open staat voor veranderingen. Zo is het aantal activiteiten tijdens het concours de afgelopen jaren enorm uitgebreid. De organisatie stelt een gedeelte van het terrein beschikbaar voor demonstraties en workshops van verschillende disciplines in de paardensport. Het evenement is uitgegroeid tot een familie-evenement. Kinderen kunnen gratis ponyrijden,  spelen in het kinderdorp, kijken naar verschillende demonstraties en daarnaast zorgt een educatiecommissie voor het spelende wijze leren van facetten van de paardensport.

Elk jaar probeert het bestuur  nieuwe ideeën uit om het evenement nog aantrekkelijker te maken. Zo is er iedere keer weer een ander aan paarden gerelateerd  show element. Om het event aantrekkelijk te maken is de toegangsprijs laag. Voor de jeugd tot 12 jaar is de toegang zelfs gratis. 

Aangepaste paardensport
Paardensport wordt door mensen met een beperking veel beoefend in de omgeving van Bennekom/Ede. Zo is er in Bennekom de Manege zonder Drempels, en zijn er in de buurt verschillende FPG maneges (Federaties Paardrijden Gehandicapten) Heteren, Arnhem etc..

Het bestuur van het CH Bennekom heeft in 2013 een begin gemaakt met inruimen van een plek voor aangepaste paardensport. Het bestuur is van mening dat events voor mensen met een beperking / handicap een breed publiek zullen aanspreken, bovendien stimuleert het mogelijk gehandicapte sporters om te beginnen met paardrijden of mennen.

Ride en Run voor mensen met een beperking
Een Ride en Run is een Amerikaanse wedstrijdvorm waarbij 2 mensen en 1 paard zo snel als mogelijk van A naar B moeten.  In de USA betekent dit dat een ruiter en paard vooruitgaan en de ruiter het paard ergens halverwege vastbindt en dat deze ruiter dan verder rent. De tweede ruiter begint met rennen en pakt het paard halverwege op en rijdt verder. De bedoeling is dat ze gelijktijdig over de finish komen. Door de KNHS en het blad BIT is een Nederlandse variant ontwikkeld waarbij ruiter met paard en ruiter/hardloper tegelijk opgaan en zij niet van paard hoeven te wisselen, maar dat mag wel. Deze Nederlandse variant maakt het ook mogelijk om de wedstrijd voor ruiters of lopers met een beperking te organiseren. Deze Ride en Run heeft een recreatief en kleinschalig karakter, uiteraard is er wel een prijs voor de snelste combinatie. De organisatie van CH Bennekom heeft in het bosgebied achter het kasteel een route langs vrij rechte wegen uitgezet, daardoor is de  Ride en Run ook geschikt voor mensen met een beperking. Veel ruiters met een beperking rijden slechts bij uitzondering buiten en deze vorm van paardensport geeft de mogelijkheid dit wel te doen. 

Steun door het Jacoba van Wassenaer fonds
Het Jacoba van Wassenaer Fonds steunt de Ride en Run sinds de start in 2016.  De ondersteuning voorziet in voorzieningen voor de (para)ruiters, startnummerhesjes en met verdere aankleding van het evenement.